środa, 30 listopada 2016

Aromatyczna owsianka

Wiemy już, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia i niewskazanie jest je pomijać. Warto dodać również, że jedzone na ciepło jest bardziej pożywne i aromatyczne. Przyjemnie rozgrzewa nasz organizm oraz jest bardziej sycące. Szczególnie teraz, w okresie jesienno-zimowym, gdzie nasza odporność jest obniżona i czasami brak nam wigoru, wzmocnijmy się energetycznym ciepłym posiłkiem od rana.
A co można przyrządzić najlepiej smacznie, zdrowo a przede wszystkim szybko, kiedy od rana każda minuta jest cenna? Idealnym rozwiązaniem na ekspresowe śniadanie będzie owsianka, lecz nie kojarzmy jej od razu z nudną papką serwowaną w czasach przedszkola. Mając dzisiaj tyle rozmaitych produktów, można serwować ją milion sposobów, komponując z owocami, orzechami czy własnej roboty dżemami. Dodany do niej miód lub syrop klonowy wzbogaci owsiankę o słodki smak i doda nam energii od samego rana.
Przyrządzona owsianka według naszego przepisu zajmie wam dosłownie kilka minut a składniki na nią (przynajmniej większość) znajdziesz w swojej kuchni :)

Składniki:
-4 łyżki płatków owsianych
-2 łyżki otrębów żytnich
-szklanka wody
-pół jabłka
-1 lub 2 łyżeczki cynamonu
-1 łyżka miodu
-kilka rodzynek

Przygotowanie:
Jabłko obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie wszystkie składniki wrzucamy do garnka i zalewamy szklanką wody. Gotujemy aż płatki wchłoną wodę, mieszając od czasu do czasu, aby całość się nie przypaliła.Gorącą owsiankę przekładamy do miseczki i posypujemy dowolnymi dodatkami (cynamon,orzechy ,migdały ,słonecznik).
Pozostało nam tylko zajadać ze smakiem ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz