Sklepowe granole mają zazwyczaj w składzie cukier i syrop glukozowo-fruktozowy, który spożywany w większych ilościach prowadzi do zaburzeń odczuwania głodu i sytości co nasila nasz apetyt, przez co regularne spożywanie posiłków idzie w niepamięć. Przygotowując granole w domu mamy pewność co się w niej znajduje a przechowywana w suchym i szczelnym słoiku nie straci szybko swojej ważności i starczy nam na niejedno śniadanie.
Składniki:
- paczka płatków owsianych lub orkiszowych (500 g)
- 4 duże łyżki siemienia lnianego
- 4 duże łyżki ziarna słonecznika
- 3 garście rozdrobnionych orzechów włoskich
- 4 czubate łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 5 czubatych łyżek miodu
Wykonanie:
Wszystkie suche składniki wsyp do dużej miski i wymieszaj ze sobą. Następnie dodaj miód i wymieszaj dokładnie, aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Całość równomiernie wyłóż na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piecz przez 20-25 minut, co jakiś czas mieszając.
Generalnie w tym przepisie króluje dowolność doboru składników i można go w dowolny sposób modyfikować. Przepis powyżej jest jedynie naszą propozycją i pomysłem.
Po upieczeniu granoli lubimy dodać do niej żurawinę, rodzynki lub inne suszone owoce które mamy pod ręką. Nie dodajemy ich jednak do pieczenia, ponieważ pod wpływem temperatury uwalniają soki które sklejają całość.
Dajcie znać jak się udała nasza bądź Wasza granola :)
Dziewczyny! Świetny pomysł, lecę z rana po składniki :D
OdpowiedzUsuńHaha cieszymy się ! Daj znać koniecznie jak wyszło !:))
UsuńGenialne, jaram sie ! Na fb udostepniajcie kazdy post ! ❤
OdpowiedzUsuńDziękujemy ❤️😘
UsuńZaraz będę robić, ale pewnie wyjdzie mi tego kupa xd
OdpowiedzUsuńTrzymamy kciuki ! Wyjdzie na pewno 😉
UsuńWyszło! huehuehuehuehuehuehue
Usuńhttp://i.imgur.com/wh2DH6V.jpg
<3 tylko trochę dłużej w piekarniku musiało poleżeć
Cieszymy się! :)
Usuń