Składniki:
Suche:
Suche:
-1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
-1 szklanka płatków owsianych
-2 płaskie łyżeczki sody
-2 łyżeczki cynamonu
-2 garście płatków migdałowych (rozkruszonych)
-2 garście płatków migdałowych (rozkruszonych)
Mokre:
-2 jabłka
-1/2 szklanki kefiru
-1/2 szklanki miodu
-1/4 szklanki oleju ryżowego (może być również rzepakowy)
-1 jajko
Przygotowanie:
Do dużej miki wsypać przesianą mąkę, płatki owsiane, cynamon, sodę i wymieszać. Obrane jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach i zmiksować je z jajkiem. Następnie dodać kefir, miód oraz olej i dokładnie wymieszać. Suche składniki delikatnie wsypujemy do owocowej masy i mieszamy do połączenia się wszystkich składników.
Wyłożoną papilotkami formę do babeczek, napełniamy ciastem, do około 3/4 ich wysokości. Babecki w formach posypujemy płatkami owsianymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz