piątek, 13 stycznia 2017

Babeczki orkiszowe z jabłkiem

 Mrozy nas nie rozpieszczają, ale w końcu jest połowa stycznia, czyli środek zimy. W takiej ospałej atmosferze zawsze przyda się mała dawka słodkiej energii. Jabłko i cynamon to jak wszyscy wiemy najlepsze zimowe połączenie, a nasz ulubiony orkisz wzbogaci Wasz organizm w niezbędne składniki mineralne. Ziarno to ma również właściwości rozweselające, więc taka przekąska idealnie poprawia nastrój. Oprócz tego posiada właściwości krwiotwórcze oraz budujące mięśnie. Pomoże podczas zmęczenia, zapobiega zmniejszeniu wydolności organizmu. Czyli jednym słowem prawdziwa BOMBA zdrowia! 

Składniki:
 Suche:
-1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej 
-1 szklanka płatków owsianych
-2 płaskie łyżeczki sody
-2 łyżeczki cynamonu
-2 garście płatków migdałowych (rozkruszonych)

Mokre:
-2 jabłka
-1/2 szklanki kefiru
-1/2 szklanki miodu
-1/4 szklanki oleju ryżowego (może być również rzepakowy)
-1 jajko

Przygotowanie:
Do dużej miki wsypać przesianą mąkę, płatki owsiane, cynamon, sodę i wymieszać. Obrane jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach i zmiksować je z jajkiem. Następnie dodać kefir, miód oraz olej i dokładnie wymieszać. Suche składniki delikatnie wsypujemy do owocowej masy i mieszamy do połączenia się wszystkich składników. 
Wyłożoną papilotkami formę do babeczek, napełniamy ciastem, do około 3/4 ich wysokości. Babecki w formach posypujemy płatkami owsianymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez 25 minut. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz