niedziela, 8 stycznia 2017

Sałatka na zielono

      Po świątecznej rozpuście, pierogach, kapustach i rozmaitych pierniczkach, nadszedł czas na coś lekkiego, zdrowego a przede wszystkim pysznego. Gdy za oknem biało, Baja się zieleni :) 
Dlaczego zieleni ? Bo na naszym talerzu zagościły świeże liście szpinaku, ugotowany brokuł i zielony ogórek.
Źle przyrządzony szpinak to zmora dzieciństwa. Przekreślamy zatem ten stereotyp i pokochajmy te zielone warzywo, które chroni nas przed nowotworami i miażdżycą.To samo dotyczy brokułów, które również chronią nas przed rakiem, anemią oraz korzystnie wpływają na nasz wzrok i poziom cukru we krwi.
    Zielone warzywa, bo o nich dzisiaj mowa, są źródłem wapnia, magnezu, żelaza, potasu oraz zawierają kwas foliowy, który zaliczany jest do witamin z grupy B. Kwas ten uczestniczy w syntezie hormonu szczęścia czyli serotoniny. Koniecznie wprowadźmy je do naszych codziennych posiłków, a na pewno będzie to bardzo korzystne dla naszego zdrowia i samopoczucia.
     Główną cechą naszego dzisiejszego przepisu jest uniwersalność. Można wykorzystań go na śniadanie, jako dodatek do obiadu oraz na lekką kolację. Jedyna rzeczą na którą musimy poświęcić trochę więcej czasu to ugotowanie brokułu.Wykonanie całej reszty zajmie nam dosłownie chwilę.

Składniki na sałatkę:
- duża garść świeżych liści szpinaku
- 4 do 5 różyczek brokułu
- ser feta pokrojony w kostkę (według uznania)
- zielony ogórek 
- prażone nasiona słonecznika

Składniki na sos:
- 3 do 4 łyżek oliwy z oliwek
- zioła prowansalskie (według uznania)
- kilka kropel soku z cytryny

Przygotowanie:
Na przygotowanym talerzu rozkładamy umyte liście szpinaku. Następnie układamy kolejne składniki, wykorzystując swoją kreatywność. Całość posypujemy słonecznikiem, który wcześniej podprażamy kilka minut na suchej, gorącej patelni. Na sam koniec polewamy naszą sałatkę przygotowanym sosem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz