Jeśli potrzebujecie zdrowe buły burgerowe, sięgajcie po nasz pierwszy przepis a jak macie ochotę na typowo "kanapkowe" pieczywo to przepis poniżej :)
Składniki:
- 500 gram mąki orkiszowej ciemnej
- 200 gram mąki orkiszowej jasnej
- 450 ml letniej wody
- 3 szczypty soli
- 20 gram świeżych drożdży
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuszczamy w 50 ml letniej wody i odstawiamy na 15-20 minut w ciepłe miejsce aby zapracowały. Mąkę wyrabiamy z wodą, dodajemy sól, drożdże i wyrabiamy ciasto przez kilka minut do dokładnego połączenia składników. Odstawiamy całość do wyrośnięcia na minimum półtorej godziny. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy bułki (ciasto ma raczej lepką konsystencję) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni. Pieczemy przez ok 20-25 minut (do zarumienienia).
Bułki przed upieczeniem możemy posypać ziarnami słonecznika, dyni lub sezamem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz