sobota, 22 kwietnia 2017

Udoskonalone buły orkiszowe

Metodą prób i błędów udoskonaliłyśmy przepis na bułki który pojawił się na naszym blogu, już kilka miesięcy temu - klik. Łącząc dwa różne typy mąki orkiszowej -jasnej oraz ciemnej udało nam się stworzyć lepszą wersję pierwotnego przepisu. Poprzednia receptura nadaje się idealnie do burgerów ponieważ ciasto nie wyrasta zanadto, dzięki czemu pierwsze skrzypce może grać buraczany burger oraz nasze ulubione dodatki, a nie sama bułka. Naszym zdaniem, jasna mąka orkiszowa dodana do wypieku dodała lekkości i puszystości przez co bułki wyrosły do pokaźnych rozmiarów. 
Jeśli potrzebujecie zdrowe buły burgerowe, sięgajcie po nasz pierwszy przepis a jak macie ochotę na typowo "kanapkowe" pieczywo to przepis poniżej :)

Składniki:
- 500 gram mąki orkiszowej ciemnej
- 200 gram mąki orkiszowej jasnej
- 450 ml letniej wody
- 3 szczypty soli
- 20 gram świeżych drożdży 

Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuszczamy w 50 ml letniej wody i odstawiamy na 15-20 minut w ciepłe miejsce aby zapracowały. Mąkę wyrabiamy z wodą, dodajemy sól, drożdże i wyrabiamy ciasto przez kilka minut do dokładnego połączenia składników. Odstawiamy całość do wyrośnięcia na minimum półtorej godziny. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy bułki (ciasto ma raczej lepką konsystencję) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni. Pieczemy przez ok 20-25 minut (do zarumienienia).
Bułki przed upieczeniem możemy posypać ziarnami słonecznika, dyni lub sezamem. 











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz