czwartek, 13 kwietnia 2017

Chałwa w trymiga

Mazurki, babki wielkanocne, faszerowane jajka, rozmaite serniki, sałatki... nie mamy wątpliwości, że wielkimi krokami nadchodzi WIELKANOC.
Przygotowania takich dań, to z pewnością nie lada wyzwanie, a przy tym pochłaniacz czasu, a jak wiemy czas w okresie świątecznym jest niezwykle cenny.
Przychodzimy dziś zatem z idealną, słodką alternatywą dla zabieganych. Jest to domowa chałwa sezamowa, którą możecie przygotować z zaledwie dwóch składników, w błyskawicznym tempie. 
Sezam -nasz dzisiejszy bohater-to jeden z najbogatszych źródeł wapnia. Ziarna sezamu zawierają przeciwutleniacze, które spowalniają procesy starzenia się, obniżają ciśnienie tętnicze krwi oraz wspiera przemianę materii i układ trawienny. Stanowią również bardzo dobre źródło kwasu foliowego, witaminy B2, B3 oraz zaopatrzą nasz organizm w cenne pierwiastki, takie jak:  fosfor, żelazo, cynk oraz miedź.
Chałwa idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole, a pięknie przyozdobiona zachwyci z pewnością nie tylko smakiem ale i również wyglądem. Przepis który podajemy, jest przepisem podstawowym. Możecie urozmaicać go na wiele sposobów, dodając do masy suszone owoce, orzechy, pestki słonecznika lub dyni :)

Składniki:
-szklanka sezamu
-2 łyżki miodu

Sposób przygotowania:
Ziarna sezamu dokładnie blendujemy na gładka masę (konsystencja plasteliny). Następnie całość mieszamy z miodem i przekładamy do naczynia, miski lub foremki. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.



   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz