wtorek, 16 maja 2017

Krakersy orkiszowe

Podczas czytania książki, oglądania filmów czy seriali, wielu  z nas lubi podjadać i chrupać różne przekąski. Niestety zazwyczaj sięgamy po tuczące chipsy, ciasteczka, wafelki, słone krakersy, co niestety nie wychodzi na dobre dla naszego zdrowia a przecież idzie to w parze z naszym dobrym samopoczuciem. Istnieje wiele alternatyw  dla zdrowych przekąsek i jeśli tylko chcemy, możemy wdrożyć je do naszego jadłospisu na leniwe, filmowe wieczory. Nie sprawdzą się tutaj jednak owoce, które oczywiście są zdrowe i powinniśmy włączać je do naszego codziennego jadłospisu, ale ze względu na zawartość cukrów prostych, spożywane na noc mogą odbić się negatywnie na naszej wadze. Nie dotyczy to jednak warzyw które możemy spożywać w sporych ilościach w zasadzie o każdej porze. Ale do dobrego filmu nie każdy ma ochotę chrupać ciągle marchew, rzodkiew, czy wafle ryżowe. Mamy dla Was dość ciekawy zamiennik który zasmakuje wszystkim miłośnikom, wytrawnych przekąsek. Zainspirowane przepisem na zdrowe krakersy  z bloga "Ale Babka" - Kingi Paruzel, stworzyłyśmy orkiszową wersję popularnej przekąski. Jest ona niestety trochę pracochłonna, ale wiemy co jemy, a zamiast kupić lepiej jest przecież zrobić. Takie zdrowe krakersy jedzone solo, w połączeniu z hummusem lub twarożkiem, będą idealnym rozwiązaniem dla wszystkich, którzy lubią chrupnąć coś do filmu a przy tym nie rezygnować ze zdrowego odżywiania. 

Składniki:
- 250 gram mąki orkiszowej jasnej
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 125 ml letniej wody
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Jako dodatki:
- pestki dyni, słonecznika, sezam, zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:     
Przesianą mąkę wraz z solą i sodą oczyszczona łączymy z letnia wodą oraz olejem. Wyrabiamy jednolite ciasto, owijamy folią i chłodzimy w lodówce przez godzinę
Z ciasta formujemy małe kulki, które rozwałkowujemy na cienkie "placuszki", posypujemy dowolnymi dodatkami. Krakersy układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku, rozgrzanym do 220 stopni, przez około 6 minut.
Należy ich pilnować podczas pieczenia ponieważ szybko mogą się przypalić. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz