poniedziałek, 22 maja 2017

Banoffee pie - czyli słodko bez cukru

Na sam ich widok bardzo często nasze ślinianki coraz szybciej zaczynają pracować. Mowa tutaj oczywiście o ciastach, których niestety (?) nie da się nie lubić. Gdy zbliżają się Święta bądź inne imprezy okolicznościowe, nasze myśli krążą już wokół produktów, które trzeba kupić do przygotowania tej upragnionej słodkości. Zazwyczaj są to wysokie drożdżowce, puszyste serniki czy wypieczone babki, w których z pewnością nie brakuje głównego bohatera, którym jest oczywiście CUKIER. Nie sposób się rozpisywać na jego temat, ponieważ każdy z nas pewnie zdaje sobie sprawę jak szkodliwy jest dla naszego zdrowia, wyglądu i samopoczucia.
Postanowiłyśmy zaskoczyć swoich gości czymś co zachwyci zarówno ich kubki smakowe, jak i nacieszy oko. Przygotowałyśmy ciasto, które nie zawiera ani grama białego cukru, a przy tym jego stopień słodkości wcale nie należy do najniższych. Takie ciacho zapewne na długo nie zagości na Waszym stole ponieważ gwarantujemy, że zniknie w mgnieniu oka :)

Składniki:
Spód :
- szklanka daktyli  (namoczonych we wrzątku przez ok. 10-15 minut)
- szklanka wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- dwie łyżki soku cytryny
- szczypta soli
- 1łyżka oleju kokosowego nierafinowanego

Masa kajmakowa:
- 2 szklanki daktyli (namoczonych we wrzątku przez ok 10-15 min)
- 1spora łyżka masła orzechowego
- 3-4 banany
- woda po namoczonych daktylach (1 szklanka)

Krem:
- puszka mleczka kokosowego- tylko stała część ( mleczko musi się chłodzić przez co najmniej 48h)
- dwie łyżeczki soku z cytryny
- kakao do dekoracji

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na spód wsypujemy do miski i rozdrabniamy (najlepiej blenderem) aż do powstania kleistej masy.
Masę przerzucamy do tortownicy i dokładnie ugniatamy.Odstawiamy do lodówki aż masa stwardnieje( wykorzystałyśmy zamrażarkę przez kilkanaście minut, aby żeby zyskać na czasie) .
Namoczone daktyle przeznaczone na kajmak, miksujemy z masłem orzechowym i dodajemy (stopniowo!) dość sporą ilość wody tak, żeby powstała kremowa konsystencja (nie za rzadka!)
Banany kroimy w cienkie plasterki i układamy na spodzie, następnie równo rozprowadzamy kajmak na bananach i odstawiamy do zastygnięcia.
Do miski przekładamy tylko stałą, tłusta część mleka kokosowego i ubijamy mikserem przez ok 5 min na puszysta masę dodając powoli sok z cytryny. Odstawiamy śmietankę do schłodzenia na kilkanaście minut.Po schłodzeniu rozprowadzamy na cieście i posypujemy kakao.Całość chłodzimy jeszcze przez godzinę żeby wszystkie warstwy zastygły.

Przepis zaczerpnęłyśmy od erVegan, a dokładniej, z jego dwóch przepisów na przepyszne wegańskie ciasta. Udało nam się odtworzyć idealny spód, który jest nie do podrobienia i idealnie komponuje się z kremowym wierzchem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz