Ale właściwie co to jest ten słynny syrop klonowy?
Jest to tradycyjny produkt kanadyjski, który ze względu na swoje drogocenne wartości odżywcze, nazywany jest często "kanadyjskim płynnym złotem". Bogaty jest w magnez, cynk, mangan, witaminy z grupy B i jest korzystnym zamiennikiem białego cukru. Jest mniej kaloryczny niż miód. Jak sama nazwa wskazuje, syrop ten wytwarzany jest z drzew klonowych, głównie z takich gatunków jak, cukrowy, srebrzysty, czerwony oraz czarny.
Oryginalny syrop klonowy nie zawiera żadnych ulepszaczy, ani sztucznych dodatków i składa się w 100 % z prawdziwego syropu. Czytajmy zatem skład i wybierajmy tylko ten najlepszy!
Nasza zdrowa wersja amerykańskiej kuchni, to orkiszowe "Pankejki" z syropem klonowym, bez dodatku masła oraz cukru. Zamiana składników nie sprawi, że stracą na delikatności i puszystości a dzięki dodaniu kefiru do ciasta będą jeszcze smaczniejsze. Perfekcyjne na śniadanie czy deser dla całej rodziny. Gwarantujemy Wam, że zachwycą dużych i małych smakoszy :)
Składniki: (porcja dla dwóch osób, 12-16 sztuk )
- 1 szklanka mąki orkiszowej (jasnej)
- 1,5 szklanki kefiru
- 2 jajka
- pół łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżeczka oleju koksowego do smażenia
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (najlepiej trzepaczką lub blenderem). Smażyć naleśniki z dwóch stron na dobrze rozgrzanym oleju kokosowym, aż do uzyskania złotego koloru.
Pankejki bardzo szybko się smażą, dlatego trzeba być czujnym.
Podawać z ulubionymi dodatkami. Najlepsze jednak są z syropem klonowym oraz bananami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz