środa, 9 sierpnia 2017

W typowo amerykańskim stylu

Oprócz typowych dań typu "fast- food" takich jak, hamburgery czy hot-dogi, rozpoznawalne dla kuchni amerykańskiej są również puszyste naleśniki, tak zwane "Pancakes". Są to małe, okrągłe, miękkie i pulchne placki, zrobione z gęstego ciasta na naleśniki, z dodatkiem niewielkiej ilości środka spulchniającego, np. proszku do pieczenia. "Pankejki" serwuje się, ułożone w zgrabny stos, następnie polewa się je syropem klonowym a na samym wierzchu kładzie się niewielką kosteczkę masła. Jest to jedna z wielu wersji dodatków do tych naleśników, lecz ta jest najbardziej charakterystyczna i rozpoznawalna dla amerykańskiej kuchni. 

Ale właściwie co to jest ten słynny syrop klonowy? 
Jest to tradycyjny produkt kanadyjski, który ze względu na swoje drogocenne wartości odżywcze, nazywany jest często "kanadyjskim płynnym złotem". Bogaty jest w magnez, cynk, mangan, witaminy z grupy B i jest korzystnym zamiennikiem białego cukru. Jest mniej kaloryczny niż miód. Jak sama nazwa wskazuje, syrop ten wytwarzany jest z drzew klonowych, głównie z takich gatunków jak, cukrowy, srebrzysty, czerwony oraz czarny. 
Oryginalny syrop klonowy nie zawiera żadnych ulepszaczy, ani sztucznych dodatków i składa się w 100 % z prawdziwego syropu. Czytajmy zatem skład i wybierajmy tylko ten najlepszy! 

Nasza zdrowa wersja amerykańskiej kuchni, to orkiszowe "Pankejki" z syropem klonowym, bez dodatku masła oraz cukru. Zamiana składników nie sprawi, że stracą na delikatności i puszystości a dzięki dodaniu kefiru do ciasta będą jeszcze smaczniejsze. Perfekcyjne na śniadanie czy deser dla całej rodziny. Gwarantujemy Wam, że zachwycą dużych i małych smakoszy :) 

Składniki: (porcja dla dwóch osób, 12-16 sztuk )
- 1 szklanka mąki orkiszowej (jasnej) 
- 1,5 szklanki kefiru
- 2 jajka
- pół łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżeczka oleju koksowego do smażenia

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (najlepiej trzepaczką lub blenderem). Smażyć naleśniki z dwóch stron na dobrze rozgrzanym oleju kokosowym, aż do uzyskania złotego koloru. 
Pankejki bardzo szybko się smażą, dlatego trzeba być czujnym. 
Podawać z ulubionymi dodatkami. Najlepsze jednak są z syropem klonowym oraz bananami.  







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz