sobota, 5 sierpnia 2017

Najprostsze lody na świecie

Za oknem lato w pełni, a temperatury od kilku dni w końcu sięgają zenitu. W taką  pogodę chętnie sięgamy po orzeźwiające owoce, zimne napoje i oczywiście po uwielbiane przez każdego lody. Półki sklepowe uginają się od lodowych przysmaków, które w taką gorączkę pochłaniamy w rekordowych ilościach, a wybór jest nie łatwy. Lody śmietankowe, czekoladowe, sorbety, lody na patyku, czy włoskie - od wyboru do koloru.
Ale chociaż w sklepowych zamrażarkach jest ich cała masa, to jednak odnalezienie tych, których skład jest naprawdę dobry, graniczy niemal z cudem. Lista składników niektórych "lodów" jest czasami tak długa, że aż przyprawia o zawrót głowy a przecież do wyprodukowania tego zimnego deseru wystarczy tylko kilka podstawowych składników. Mleko, śmietanka, cukier, jajka oraz ewentualne dodatki. Wersje sklepowe oferują nam dodatkowo całą listę chemicznych "ulepszaczy" dzięki którym lody mają piękny, nasycony kolor, kremową konsystencję oraz "lepszy" aromat. W skrócie będzie to woda, cukier i chemia, a to raczej nie zachęca nas do kupna. Szukajmy zatem lodów z naprawdę dobrym oraz jak najkrótszym składem i pamiętajmy, że mniej znaczy lepiej.
Pomimo, że domowa wersja lodów jest o niebo lepsza od tych sklepowych to jednak ich wartość kaloryczna nie należy do najniższych. Idealnym rozwiązaniem będą domowe sorbety czyli zblendowane zamrożone owoce z dowolnymi dodatkami takimi jak np. sok, jogurt naturalny, czy masło orzechowe. Najlepsze i najsmaczniejsze orzeźwienie na upalne dni. 
Nasza dzisiejsza propozycja to pomysł na lody, do których potrzebujemy zaledwie jeden składnik podstawowy czyli banany. Cała reszta dodatków zależy od indywidualnych smaków i upodobań. Nasz faworyt to masło orzechowe, bakalie oraz domowy dżem z czarnej porzeczki. Jeśli odejmiemy czas mrożenia bananów, wykonanie tych lodów zajmie nam zaledwie kilka minut!

Składniki:
- 2,3 bardziej dojrzałe banany
- dowolne dodatki ( masło orzechowe, daktyle, wiórki kokosowe, cynamon, orzechy itd.)

Sposób przygotowania:
Banany należy pokroić w plasterki i włożyć do zamrażarki na kilka godzin. Kiedy będą dostatecznie zmrożone wystarczy je dokładnie zblendować na gładką masę. Można je zblendować same lub z dodatkami. Jeśli to konieczne, gotowe lody można jeszcze zmrozić przez kilka minut.  





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz