środa, 27 września 2017

Pikantna tajska zupa kokosowa

Nie jesteśmy raczej przykładem typowych studentów, z popularnych żartów, którzy żywią się zupkami w proszku, makaronem z ketchupem, a chleb smarują nożem (?!). To właśnie podczas studiów poznałyśmy bardzo dużo nowych smaków i przepisów, które często były i nadal są naszą inspiracją do stworzenia czegoś nowego.
Tytułową tajską zupę, miałyśmy okazję spróbować podczas kolejnego studenckiego wieczoru u naszej cudownej koleżanki z roku jak i naszej wiernej czytelniczki - Ani, która do gotowania ma złote ręce i zawsze potrafi zrobić coś z niczego. Wielokrotnie podczas naszych spotkań przyrządzała nam coś pysznego i za każdym razem gotowała to z wielkim sercem, tak że nawet "zwykła" kawa smakowała jak taka z najlepszej kawiarni.
Podczas gdy dla niej była to "tylko zupa, my rozpływałyśmy się nad jej smakiem i śmiało możemy powiedzieć, że była to nasza kulinarna miłość od pierwszego wejrzenia. Od tego czasu przyrządzałyśmy ją już wiele razy i za każdym razem smakuje tak, że ze spokojem można pochłonąć cały garnek. Połączenie kurczaka, warzyw oraz mleczka kokosowego tworzy razem świetne orientalne połączenie, a mieszanka przypraw takich jak pasta curry, kurkuma i pieprz cayenne nadaje pikantny, rozgrzewający smak, który idealnie sprawdzi się na zbliżający się okres jesienno - zimowy. Nie dość, że rozgrzeją to dodatkowo podkręcą nasz metabolizm, który w tym czasie może być trochę spowolniony i ospały. 

Z ogromną chęcią, Ania udostępnia przepis dla naszych "Bajowiczów", a my mamy nadzieję, że zachęciłyśmy Was do tych orientalnych smaków i w najbliższym czasie, tajska zupa zagości na Waszych stołach.

Zatem do dzieła!


Składniki:

Bulion:
- dwie średnie marchewki
- korzeń pietruszki
- kawałek selera
- kawałek pora
- litr lub więcej wody
Pozostałe składniki:
- dwie średnie cebule
- dwa ząbki czosnku
- średniej wielkości cukinia
- czerwona papryka
- mała puszka kukurydzy
- średnia marchew
- pierś z kurczaka
- mleczko kokosowe ( 150 ml lub większe, zależy od upodobania)
Przyprawy:
- 1 łyżeczka zielonej pasty curry (proponujemy dodawać stopniowo ponieważ jest bardzo ostra)
- 1 płaska łyżeczka curry w proszku oraz kurkumy
- pół łyżeczki pieprzu cayenne
- pieprz i sól

Przyprawy radzimy dodawać ostrożnie, według indywidualnego "progu ostrości"

Sposób przygotowania:

W pierwszej kolejności nastawiamy bulion warzywny, który jest bazą do całej zupy.
Umyte oraz obrane warzywa na bulion, zalewamy wodą, przyprawiamy do smaku pieprzem i solą i od zagotowania gotujemy około 20 minut. Po tym czasie można wyłowić warzywa.

Kiedy bulion się gotuje, podsmażamy na patelni dwie cebule pokrojone w piórka oraz czosnek pokrojony w drobną kostkę, aż do zeszklenia (olej dowolny- rzepakowy, kokosowy, oliwa z oliwek).

Do gotowego bulionu wrzucamy zeszkloną cebulę z czosnkiem i przez kilka minut gotujemy. Następnie dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę, kukurydzę a po kilku minutach pokrojoną cukinię i ponownie kilka minut gotujemy. Dalej wlewamy mleczko kokosowe, pokrojoną pierś z kurczaka i przyprawiamy ( pamiętajmy o ostrości przypraw).
Całość gotujemy tak długo, aż warzywa będą miękkie, a kurczak ugotowany.

Zupa świetnie smakuje z makaronem ryżowym lub ryżem, lecz sama w sobie jest na tyle pożywna, że podawana "solo", również się sprawdzi.




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz