Tytułową tajską zupę, miałyśmy okazję spróbować podczas kolejnego studenckiego wieczoru u naszej cudownej koleżanki z roku jak i naszej wiernej czytelniczki - Ani, która do gotowania ma złote ręce i zawsze potrafi zrobić coś z niczego. Wielokrotnie podczas naszych spotkań przyrządzała nam coś pysznego i za każdym razem gotowała to z wielkim sercem, tak że nawet "zwykła" kawa smakowała jak taka z najlepszej kawiarni.
Podczas gdy dla niej była to "tylko zupa, my rozpływałyśmy się nad jej smakiem i śmiało możemy powiedzieć, że była to nasza kulinarna miłość od pierwszego wejrzenia. Od tego czasu przyrządzałyśmy ją już wiele razy i za każdym razem smakuje tak, że ze spokojem można pochłonąć cały garnek. Połączenie kurczaka, warzyw oraz mleczka kokosowego tworzy razem świetne orientalne połączenie, a mieszanka przypraw takich jak pasta curry, kurkuma i pieprz cayenne nadaje pikantny, rozgrzewający smak, który idealnie sprawdzi się na zbliżający się okres jesienno - zimowy. Nie dość, że rozgrzeją to dodatkowo podkręcą nasz metabolizm, który w tym czasie może być trochę spowolniony i ospały.
Z ogromną chęcią, Ania udostępnia przepis dla naszych "Bajowiczów", a my mamy nadzieję, że zachęciłyśmy Was do tych orientalnych smaków i w najbliższym czasie, tajska zupa zagości na Waszych stołach.
Zatem do dzieła!
Składniki:
Bulion:
- dwie średnie marchewki
- korzeń pietruszki
- kawałek selera
- kawałek pora
- litr lub więcej wody
Pozostałe składniki:
- dwie średnie cebule
- dwa ząbki czosnku
- średniej wielkości cukinia
- czerwona papryka
- mała puszka kukurydzy
- średnia marchew
- pierś z kurczaka
- mleczko kokosowe ( 150 ml lub większe, zależy od upodobania)
Przyprawy:
- 1 łyżeczka zielonej pasty curry (proponujemy dodawać stopniowo ponieważ jest bardzo ostra)
- 1 płaska łyżeczka curry w proszku oraz kurkumy
- pół łyżeczki pieprzu cayenne
- pieprz i sól
Przyprawy radzimy dodawać ostrożnie, według indywidualnego "progu ostrości"
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności nastawiamy bulion warzywny, który jest bazą do całej zupy.
Umyte oraz obrane warzywa na bulion, zalewamy wodą, przyprawiamy do smaku pieprzem i solą i od zagotowania gotujemy około 20 minut. Po tym czasie można wyłowić warzywa.
Kiedy bulion się gotuje, podsmażamy na patelni dwie cebule pokrojone w piórka oraz czosnek pokrojony w drobną kostkę, aż do zeszklenia (olej dowolny- rzepakowy, kokosowy, oliwa z oliwek).
Do gotowego bulionu wrzucamy zeszkloną cebulę z czosnkiem i przez kilka minut gotujemy. Następnie dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę, kukurydzę a po kilku minutach pokrojoną cukinię i ponownie kilka minut gotujemy. Dalej wlewamy mleczko kokosowe, pokrojoną pierś z kurczaka i przyprawiamy ( pamiętajmy o ostrości przypraw).
Całość gotujemy tak długo, aż warzywa będą miękkie, a kurczak ugotowany.
Zupa świetnie smakuje z makaronem ryżowym lub ryżem, lecz sama w sobie jest na tyle pożywna, że podawana "solo", również się sprawdzi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz