poniedziałek, 23 października 2017

Budyń kasztanowy

Czekoladowy lub waniliowy budyń z malinami i sokiem owocowym, to dla większości z nas słodkie wspomnienie z dzieciństwa. Zgotowany na szybko z mlekiem, to idealny deser lub drugie śniadanie dla każdego małego łasucha. Szkoda tylko, że większość kupujących sięga po budyń z paczki który oprócz składnika bazowego, którym jest skrobia ziemniaczana w swoim składzie zawiera również cukier czy zbędne barwniki. 

Od kilku dni "chodził" za nami domowy budyń, a jak doskonale wiecie, nie przepadamy za takimi "sklepowymi" z torebki. Dla zaspokojenia naszego apetytu z dzieciństwa powstała domowa wersja budyniu na bazie mąki kasztanowej. Szybko, prosto i bardzo smacznie.

O cennych właściwościach mąki kasztanowej pisałyśmy tutaj ,ale dla uzupełnienia dodamy jeszcze, że niemiecka mniszka - Św. Hildegarda z Bingen, uważała kasztany za pokarm w pełni przyswajalny przez ludzki organizm. Kasztany jadalne jak i mąka kasztanowa polecane są przez Świętą, jako środek leczniczy regenerujący wątrobę. Oczywiście to nie są ich jedyne zalety. Kasztany jadalne poprawiają pamięć, wspomagają układ nerwowy oraz wzmacniają odporność, dlatego śmiało włączmy je do swojej codziennej diety. 

Składniki:
- pół szklanki wody
- pół szklanki mleka (można dać całą szklankę mleka, lub wody )
- 2 łyżki mąki kasztanowej
- pół łyżeczki cynamonu, kakao 
- do posłodzenia trochę miodu lub syropu klonowego

Sposób przygotowania:
W garnku mieszamy mleko, wodę oraz mąkę z przyprawami, aż do całkowitego rozpuszczenia mąki. W ten sposób unikniemy grudek. 
Po dokładnym wymieszaniu składników na zimno możemy zacząć gotować budyń. Całość cały czas mieszamy, aż zacznie gęstnieć. Kiedy konsystencja będzie nam odpowiadała, garnek zdejmujemy z palnika. Gotowy budyń przekładamy do miseczki, i podajemy z ulubionymi dodatkami. Mąka kasztanowa jest słodka sama w sobie, dlatego świetnie sprawdzą się tutaj kwaśne owoce, orzechy, domowe konfitury, czy płatki kokosowe. 







1 komentarz: