Wigilia za pasem a atmosfera w naszych domach coraz bardziej nerwowa.Ostatnie wyprawy do Galerii w poszukiwaniu wymarzonych prezentów to nie lada wyzwanie.Gdzie w tym wszystkim znaleźć czas dla siebie? Chyba tylko w kuchennym ,,zaciszu’’ 
Internet huczy od świątecznych memów, świątecznych życzeń, świątecznych promocji w galeriach ale również od świątecznych przepisów na wigilijne potrawy, na których widok cieknie ślinka.
Po dość długiej przerwie znalazłyśmy w końcu czas, żeby w miłej atmosferze i w świątecznym nastroju, przy świątecznych utworach naszego ulubionego świątecznego radia, wspólnie przygotować dla Was przepis na dość ciekawą świąteczną propozycje kulinarną, łamiąc przy tym w minimalnym stopniu polską "pierogową" tradycję. Metodą prób i błędów powstały orkiszowe pierogi z pysznym farszem z soczewicy oraz suszonych pomidorów. Wszystko razem tworzy idealną kompozycję, która może zagości w tym roku na Waszych stołach :)
Po dość długiej przerwie znalazłyśmy w końcu czas, żeby w miłej atmosferze i w świątecznym nastroju, przy świątecznych utworach naszego ulubionego świątecznego radia, wspólnie przygotować dla Was przepis na dość ciekawą świąteczną propozycje kulinarną, łamiąc przy tym w minimalnym stopniu polską "pierogową" tradycję. Metodą prób i błędów powstały orkiszowe pierogi z pysznym farszem z soczewicy oraz suszonych pomidorów. Wszystko razem tworzy idealną kompozycję, która może zagości w tym roku na Waszych stołach :)
Składniki:
Farsz:
- szklanka nieugotowanej czerwonej soczewicy
- 1 duża cebula pokrojona w drobną kosteczkę
- ok.10 pomidorów suszonych w zalewie
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie )
- sól
- pieprz
Ciasto:
- mąka orkiszowa pełnoziarnista 300g (przesiana przez sito)
- wrząca woda
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
Farsz:
Ugotuj soczewicę zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odcedzoną i wystudzoną soczewicę połącz ze zeszkloną na patelni cebulką i pokrojonymi w kostkę suszonymi pomidorami.
Ugotuj soczewicę zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odcedzoną i wystudzoną soczewicę połącz ze zeszkloną na patelni cebulką i pokrojonymi w kostkę suszonymi pomidorami.
Dodaj czosnek i całość dopraw solą i pieprzem według uznania.
Ciasto:
Do suchej miski wsyp mąkę i zalej gorącą wodą z olejem. Wymieszaj ze sobą drewnianą bądź silikonową łyżką te dwa składniki, tak aby masa lekko przestygła. Do takiej masy wbij jajko i dokładnie ugniataj całość podsypując mąką do momentu aż ciasto zrobi się zwarte i nie będzie kleiło się do rąk.
Uformuj z masy jedną dużą kulę i przepołów na dwie części.
Jedną przykryj lekko wilgotną ściereczka a drugą rozwałkuj na cienki placek podsypując od czasu do czasu mąką.Wykrawaj kółka dowolnej wielkości - użyłyśmy szklanki. Nakładaj przygotowany farsz do środka kółka i zegnij w pół zaklejając ciasto przy pomocy widelca.
Do suchej miski wsyp mąkę i zalej gorącą wodą z olejem. Wymieszaj ze sobą drewnianą bądź silikonową łyżką te dwa składniki, tak aby masa lekko przestygła. Do takiej masy wbij jajko i dokładnie ugniataj całość podsypując mąką do momentu aż ciasto zrobi się zwarte i nie będzie kleiło się do rąk.
Uformuj z masy jedną dużą kulę i przepołów na dwie części.
Jedną przykryj lekko wilgotną ściereczka a drugą rozwałkuj na cienki placek podsypując od czasu do czasu mąką.Wykrawaj kółka dowolnej wielkości - użyłyśmy szklanki. Nakładaj przygotowany farsz do środka kółka i zegnij w pół zaklejając ciasto przy pomocy widelca.
Wrzucaj pierogi do zagotowanej i lekko osolonej wody z jedną łyżką oliwy. Gotuj ok 3-4 min od wypłynięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz