wtorek, 31 października 2017

Tosty w wersji fit

Nadmuchane, nie wysycha, nie twardnieje z ,,nieskończonym'' terminem ważności- takie właśnie jest pieczywo tostowe, którego zazwyczaj używa się do przygotowania klasycznych zapiekanych kanapek. Wszystko za sprawą zawartej w nim niezliczonej i zbędnej ilości chemii. Na szczęście, czytanie składu produktów, które kupujemy, powoli wchodzi nam w nawyk. Nasza świadomość dotycząca zdrowego odżywiania z dnia na dzień wzrasta, dlatego coraz częściej odrzucamy artykuły, które nie koniecznie będą dobre dla naszego zdrowia.

Racjonalne odżywianie nie oznacza rezygnacji ze wszystkiego co lubimy, dlatego wychodzimy do Was z propozycją, jak w prosty sposób wprowadzić zamienniki do codziennej diety. Przedstawiałyśmy już pomysły na odchudzone ciasta, zdrowe budynie, lody bez cukru, a dziś na tapetę weźmiemy tosty. Wbrew pozorom z nich też można zrobić zdrowy posiłek, a wszystko za sprawą tylko kilku prostych zmian.

Nadmuchany chleb zastąpmy wieloziarnistym, orkiszowym lub razowym. Dodajmy mozzarellę zamiast żółtego sera, i nie bójmy się kombinować z dodatkami. Świetnie sprawdzą się tutaj podprażone pestki słonecznika lub dyni, świeże zioła czy pesto zamiast majonezu. Poniżej znajdziecie kilka naszych pomysłów jak skomponować takie tosty ale pamiętajcie, że tutaj obowiązuje totalna dowolność i wszystko zależy od Waszego smaku, upodobań i wyobraźni.

Zdrowe tosty - przykładowe połączenia  :

Nasza "baza" - chleb wieloziarnisty 

1. Mozzarella + suszone pomidory + papryczka chilli + rukola

2. Mozzarella + zielone pesto + podprażone pestki słonecznika + rukola

3. Mozzarella + świeża papryka + ostra oliwa + rukola

Można eksperymentować również z wersją owocową i na słodko :

 Ser ricotta + figa + miód + pestki słonecznika

Życzymy smacznego! :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz