Nic tak nie rozgrzewa w chłodne, jesienne dni, jak porcja, lekkiej a zarazem sycącej zupy krem z dyni. Sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. Pyszna, gęsta, pożywna, aromatyczna a zarazem banalnie prosta w przygotowaniu. Dodatkowo jest niskokaloryczna, a odpowiednio doprawiona podkręci nasz metabolizm. Dynia oprócz wielu witamin, bogata jest również w liczne składniki mineralne, takie jak: fosfor, żelazo, potas, wapń czy magnez, dlatego sięgnijmy po nią, póki jeszcze możemy znaleźć ją na stoiskach z warzywami.
Zatem do dzieła !
Składniki:
- ok. 500-700 g pokrojonego w kostkę miąższu z dyni ( u nas jest to dynia typu Bambino)
-oliwa z oliwek lub olej ryżowy
-odrobina masła do podsmażania
-2 plasterki świeżego imbiru
-2 ząbki czosnku
-średniej wielkości cebula
-około 1 litr bulionu (u nas był to rosół )
-pieprz, sól, a jeżeli ktoś lubi to również odrobina papryczki chilli w proszku
Przygotowanie:
Pokrojoną dynię przekładamy na blaszkę do pieczenia, polewamy odrobiną oliwy z oliwek lub oleju ryżowego, przyprawiamy solą, pieprzem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy do miękkości około pół godziny, co jakiś czas mieszając.
W garnku roztapiamy odrobinę masła, aby zeszklić pokrojoną cebulę,czosnek oraz imbir. Następnie dodajemy zapieczoną dynię i podsmażamy przez około 5 minut. Dolewamy bulion, najlepiej domowy i gotujemy wszystko tak długo, aż dynia będzie się delikatnie rozpadać. Zdejmujemy garnek z ognia i miksujemy wszystko blenderem na gładki krem. Po zmiksowaniu warto chwilę pogotować jeszcze zupę i ostatecznie przyprawić według uznania. Papryczka chilli dodaje zupie charakter, a w połączeniu z imbirem świetnie rozgrzewa. Do ewentualnego zabielenia, można użyć odrobiny słodkiej śmietany 18 %, lub jogurtu naturalnego.
Przepyszna, rozgrzewająca, łatwa i szybka zupa! Baja <3
OdpowiedzUsuńJak miło czytać takie komentarze :) Cieszymy się :)
Usuń