Solidna dawka energii od samego rana, na dobry początek tygodnia? Pyszna owsianka z masłem orzechowym i bananem!
Masło orzechowe, bo o nim dzisiaj mowa, to skarbnica wielu witamin, makro i mikro elementów, oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne dla naszego zdrowia. Zawiera sporo błonnika i jest źródłem wapnia, fosforu oraz bardzo cennego dla nas magnezu. Produkt ten, jest wysokoenergetyczny, a w połączeniu z płatkami owsianymi i bananem doda nam siły, na ciężki dzień pracy i nauki. Wybierając masło orzechowe, pamiętajmy aby czytać skład i unikać produktów z cukrem, solą oraz utwardzonym olejem palmowym, który jest szkodliwy dla naszego organizmu. Zawiera, bowiem tłuszcze trans, czyli utwardzone oleje roślinne, które są uznane za najbardziej szkodliwy dla naszego zdrowia typ kwasów tłuszczowych. Przyczyniają się do rozwoju wielu chorób np. cukrzycy czy chorób serca. Najlepszym wyborem będzie masło składające się w stu procentach z orzechów. Szukajmy go w sklepach na półkach ze zdrową żywnością lub zróbmy sami :)
Wiedząc już, po które masło sięgać, nie pozostaje nam nic innego jak zabrać się za przygotowanie energetycznej owsianki.
Składniki:
-4 łyżki płatków owsianych lub orkiszowych
-1 szklanka wody
-3 łyżeczki masła orzechowego
-1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
-1 mały banan
Przygotowanie:
Do garnka wsyp płatki i zalej je szklanką wody. Gotuj, aż płatki wchłoną wodę i całość zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodajemy w kolejności: pół pokrojonego banana, miód (dla miłośników słodkiego smaku) i masło orzechowe. Podajemy na ciepło, z ułożonymi plasterkami banana na wierzchu i ewentualnie posypujemy pokruszonymi orzechami.
Banalnie prosta, cudowna w smaku, szybka do przyrządzenia owsianka. Jednym słowem idealna! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz