poniedziałek, 6 lutego 2017

Burgery buraczane

Czerwony barszcz podawany z uszkami podczas kolacji wigilijnej czy tradycyjne tarte buraczki, serwowane do niedzielnych obiadów, to zapewne jedne z najpopularniejszych postaci buraczków które goszczą na polskich stołach. Nie wszyscy wiedzą jednak, że te zwykłe niepozorne warzywa, znane nie od wczoraj, są skarbnicą wielu właściwości odżywczych i zdrowotnych.Obniżają ciśnienie, wspierają serce czy regulują trawienie. To dopiero kilka zalet w które bogate są te lekkostrawne, czerwone warzywa. Przeciwutleniacze zawarte w burakach, hamują rozwój komórek nowotworowych, a betaina substancja o właściwościach przeciwwirusowych wspomaga organizm przy przeziębieniu i grypie. Dzięki witaminie C, oraz witaminom z grupy B, które włączają się w powstawanie czerwonych krwinek zalecane jest spożycie buraków chorym na anemię.
Osoby chorujące na cukrzycę powinny uważać ze spożyciem buraków ugotowanych, ponieważ w przeciwieństwie do surowych maja wyższy indeks glikemiczny więc zawarte w nich cukry łatwiej przenikają do krwi, gdzie następuje wzrost poziomu glukozy.
Jak widać, Buraki to ogromna skarbnica wielu cennych wartości dla naszego organizmu. Warto włączyć je do naszej diety, nie tylko pod postacią barszczu, dlatego jako inspirację Baja proponuje dziś burgery buraczane z kasza jaglaną. Idealne jako kolacja do lekkiej sałatki, lub na bogato do orkiszowej buły jako obiad, tak jak dziś zaproponujemy :) Zatem do dzieła! 

Składniki:
- 2 średniej wielkości, surowe buraki
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- szklanka nasion słonecznika
- 3-4 łyżki mąki orkiszowej
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, słodka czerwona papryka w proszku

Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności gotujemy kaszę. Aby jaglanka nie miała w sobie goryczy, przed ugotowaniem należy ją zahartować. Przesypujemy ja do sitka z bardzo małymi oczkami i dokładnie płuczemy pod silnym strumieniem zimnej wody. Po zimnym prysznicu, polewamy ją dokładnie wrzątkiem. Tak zahartowaną kaszę wsypujemy do garnka i zalewamy wodą. Na szklankę suchej kaszy, wlewamy jedną szklankę wody (są też inne wersje proporcji i chyba najlepiej jak każdy ma swoją najlepszą, wypraktykowaną). Jaglankę gotujemy pod przykryciem, (nie mieszając)  aż wchłonie całą wodę.

Buraki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach (radzimy aby założyć rękawiczki ;) ). Na suchej, dobrze rozgrzanej patelni prażymy słonecznik i dodajemy go do buraków (nie wsypujmy  całej szklanki, zostawmy trochę do posypania burgerów). Następnie podsmażamy na oliwie z oliwek pokrojone w kostkę, cebulę i czosnek i dodajemy do buraków. W kolejnych krokach dodajemy szklankę kaszy, 2-3 łyżki oliwy z oliwek, mąkę oraz przyprawy według uznania. Całość dokładnie mieszamy. Jeżeli masa będzie za rzadka można dodać więcej mąki a jeżeli będzie za sucha można wlać troszkę więcej oliwy.

Formujemy średniej wielkości pulpety i układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Uformowane burgery posypujemy pozostałym słonecznikiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy z jednej strony ok. 25 minut, następnie odwracamy na druga stronę i pieczemy kolejne 20 minut.     
Tak przygotowane burgery świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Są pożywne, sycące a przede wszystkim pyszne! W połączeniu ze zdrowa bułką i ulubionymi warzywami smakują bajecznie! Koniecznie wypróbujcie :) 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz