Bazowym składnikiem naszego deseru jest kasza jaglana, która posiada wiele cennych właściwości i witamin. Jest źródłem białka, żelaza, miedzi oraz witamin z grupy B. Jest lekkostrawna, ma właściwości antywirusowe, a zawarta w niej krzemionka, świetnie wpływa na kondycje naszych włosów i paznokci.
Ta niepozorna jaglanka, ma świetny wpływ na nasze zdrowie oraz samopoczucie, dlatego koniecznie powinnyśmy włączyć ja do naszego jadłospisu jak najczęściej. Z tych małych, żółtych kuleczek, można wyczarować na prawdę wiele pyszności. Począwszy od dań głównych, skończywszy na deserach - kasza jaglana jest wszechstronna.
Przejdźmy zatem do przepisu na budyń w zdrowszej wersji :)
Składniki:
- kasza jaglana 100 gram (jeden woreczek)
- szklanka mleka
- 2 łyżki miodu
- dowolne owoce, orzechy jako dodatek
Sposób przygotowania:
Kaszę gotujemy - tutaj przypomnicie sobie jak to najlepiej zrobić, aby nie była gorzka w smaku- a następnie czekamy około dziesięciu minut aby trochę przestygła. Wlewamy do niej mleko, dodajemy miód i całość bardzo dokładnie blendujemy. Gotowy budyń przekładamy do miseczek i podajemy z ulubionymi owocami, orzechami :)
Ten jaglany deser świetnie smakuje na ciepło, jak i na zimno. Świetny pomył na pierwsze lub drugie śniadanie. Odżywcze, sycące i pełne witamin !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz