piątek, 17 lutego 2017

Budyń jaglany

Tradycyjny "kogel mogel",  ryż na mleku  kaszka manna czy budyń to najlepsze smaki dzieciństwa, które zapewne większość nas zna. Można powiedzieć, że są to "awaryjne desery" które ratowały spragnione słodkości dzieciaki, a w domu nie było akurat czekolady ani ciasteczek. Najszybszą alternatywą był jednak budyń. Czekoladowy, śmietankowy czy waniliowy podany zarówno na ciepło jak i na zimno, koniecznie z domowym sokiem malinowym. Szybki, prosty deser, który ucieszy prawie każdego malucha. Nie zapominajmy jednak, że lista składników, z których składa się budyń w proszku, może być naprawdę długa. Znajdziemy w niej oczywiście cukier oraz inne zbędne składniki, które nie dostarczą nam  zbyt wielu wartości odżywczych. Dlatego dziś przedstawimy Wam zdrowszy zamiennik tradycyjnego budyniu, który nie ma w sobie grama cukru czy innych sztucznych ulepszaczy. 
Bazowym składnikiem naszego deseru jest kasza jaglana, która posiada wiele cennych właściwości i witamin. Jest źródłem białka, żelaza, miedzi oraz witamin z grupy B. Jest lekkostrawna, ma właściwości antywirusowe, a zawarta w niej krzemionka, świetnie wpływa na kondycje naszych włosów i paznokci.
Ta niepozorna jaglanka, ma świetny wpływ na nasze zdrowie oraz samopoczucie, dlatego koniecznie powinnyśmy włączyć ja do naszego jadłospisu jak najczęściej. Z tych małych, żółtych kuleczek, można wyczarować na prawdę wiele pyszności. Począwszy od dań głównych, skończywszy na deserach - kasza jaglana jest wszechstronna. 
Przejdźmy zatem do przepisu na budyń w zdrowszej wersji :)

Składniki:
- kasza jaglana 100 gram (jeden woreczek)
- szklanka mleka
- 2 łyżki miodu
- dowolne owoce, orzechy jako dodatek

Sposób przygotowania:
Kaszę gotujemy - tutaj przypomnicie sobie jak to najlepiej zrobić, aby nie była gorzka w smaku- a następnie czekamy około dziesięciu minut aby trochę przestygła. Wlewamy do niej mleko, dodajemy miód i całość bardzo dokładnie blendujemy.  Gotowy budyń przekładamy do miseczek i podajemy z ulubionymi owocami, orzechami :)

Ten jaglany deser świetnie smakuje na ciepło, jak i na zimno. Świetny pomył na pierwsze lub drugie śniadanie. Odżywcze, sycące i pełne witamin ! 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz