środa, 22 lutego 2017

Sałatka z kurczakiem i karmelizowaną gruszką

Dla jednych zdrowa, lekka, niskokaloryczna. Dla drugich zaś  tradycyjna, czyli jarzynowa z dużą ilością majonezu. Mowa oczywiście o sałatce, którą jak wiemy, można przyrządzić na miliony sposobów z wykorzystaniem rozmaitych składników. Jej zdrowsza wersja nie musi być tylko smutną mieszanką zieleniny z kawałeczkiem pomidora, plastrem ogórka i kroplą oliwy. Dobrze skomponowana może nawet zastąpić obiad lub większy pełnowartościowy posiłek. Co najlepiej połączyć żeby nasza sałatka nie była jedynie sałatą? Chyba najbardziej popularnym i uniwersalnym składnikiem, jest pierś z kurczaka, która świetnie komponuje się z przeróżnymi dodatkami. Jest ona przede wszystkim bogatym źródłem białka który jest niezbędny w diecie każdego z nas, oraz sprawi, że zwykła (a może niezwykła) sałatka będzie o wiele bardziej sycąca :)
Nasza dzisiejsza wariacja, na temat kurczaka w sałatce, to propozycja połączenia smaków wytrawnych ze słodkimi. Głównym słodkim smakiem, jest tutaj gruszka karmelizowana w miodzie, którą dodatkowo wzbogaciłyśmy prażonymi orzechami włoskimi. W połączeniu z pozostałymi składnikami, oraz sosem musztardowo miodowym, sałatka smakuje zniewalająco. Musicie koniecznie spróbować! 

Składniki:
- pojedyncza pierś z kurczaka
- dwie garście dowolnej mieszanki sałat
- pomidorki koktajlowe
- ogórek zielony
- 1 gruszka
- kilka orzechów włoskich
- łyżeczka miodu
- zioła prowansalskie, sól, pieprz
- olej do smażenia (kokosowy, rzepakowy, oliwa z oliwek)

Składniki na sos:
- 1 łyżka musztardy delikatesowej
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- ewentualnie sól pieprz do smaku
*proporcje można zmieniać w zależności od upodobań

Sposób przygotowania:
Na większym talerzu, układamy sałatę, pokrojone pomidorki, ogórka w plasterkach. 
Następnie przygotowujemy kurczaka, którego kroimy w grubsze plastry, marynujemy w odrobinie oliwy i przyprawiamy ziołami oraz pieprzem i solą. Smażymy na wybranym rozgrzanym oleju, aż do zarumienienia mięsa. Obraną i pokrojoną w cienkie plasterki gruszkę, smażymy do miękkości na miodzie. W razie potrzeby, można dołożyć miodu do smażenia. 
Gotowe mięso oraz gruszkę wykładamy na sałatę, dodajemy orzechy które możemy uprażyć wcześniej na suchej, rozgrzanej patelni.
Całość polewamy przygotowanym sosem musztardowo- miodowym. 
 










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz