poniedziałek, 12 czerwca 2017

Jabłkowa jaglanka z pomarańczą

Nie pierwszy i zapewne nie ostatni raz zachwycamy się kaszą jaglaną. Nie tylko ze względu na właściwości zdrowotne w które jest bogata, ale również za szeroki wachlarz pomysłów na jej wykorzystanie w diecie. 
Idealna na śniadanie, dodatek do obiadu, czy deser. Jednym zdaniem - genialna w swej prostocie. Cały sekret tkwi jednak w jej ugotowaniu. Aby pozbyć się smaku goryczki, który może nas zniechęcić do kaszy, przed gotowaniem, należy dokładnie wypłukać ją w zimnej wodzie a następnie przepłukać ją wrzątkiem - cała przypominajka o gotowaniu kaszy, znajduje się w TYM poście :) 
A skoro już wspomniałyśmy o śniadaniu, dzisiejszy wpis właśnie tego będzie dotyczył. Jeśli macie ochotę na coś innego niż owsianka ale również w wersji słodkiej, to aromatyczna jaglanka z jabłkiem sprawdzi się idealnie. W przepisie znajdziecie również cynamon, który gości u nas bardzo często i dodajemy go do większości przepisów śniadaniowych oraz deserów. Ta aromatyczna przyprawa, zawiera min. właściwości antynowotworowe, pomaga w dolegliwościach żołądkowych czy wspomaga proces odchudzania. Pomaga oczyszczać organizm, a co więcej jest źródłem wapnia i żelaza a spożywany codziennie pomoże obniżyć cholesterol. Warto zatem dodawać go do potraw, bo nie tylko wzbogaci smak oraz zapach naszych dań, ale również pomoże w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu :) 

Składniki:
- pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
- średnie jabłko
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka miodu
- płatki migdałów

Sposób przygotowania:
Ugotowaną kaszę jaglaną zalewamy sokiem z pomarańczy i chwilę gotujemy. Jabłko obieramy ze skórki i ścieramy na dużych oczkach tarki. Kiedy kasza wchłonie trochę soku, dodajemy jabłko, miód, oraz cynamon i gotujemy jeszcze przez krótka chwilkę. Podajemy z płatkami migdałów, lub dowolnymi dodatkami. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz