niedziela, 30 lipca 2017

Curry z cukinią i kurczakiem

CURRY - przyprawa czy danie ?
Dla większości z nas, nazwa ta kojarzy się przede wszystkim z mieszanką przypraw. Jest to kompozycja ziół oraz suszonych warzyw, o dość charakterystycznym pikantnym aromacie, które nadają potrawom niepowtarzalny smak oraz zapach. W zależności od regionu oraz upodobań mieszkańców, istnieją różnice w doborze przypraw do mieszanki. Najczęściej spotykane to np. kurkuma, imbir, kmin rzymski, ale można dodać również cynamon, kardamon oraz goździki . Ale czy w takim razie curry to tylko przyprawa? Otóż nie! Curry z języka tamilskiego oznacza dosłownie "sos" i jest to również nazwa potrawy która pochodzi z kuchni indyjskiej. Są to warzywa, ryby, mięso lub inne składniki podane w sosie, o różnym stopniu stopniu ostrości i wielu wariantach smakowych.
Curry jest ciekawym rozwiązaniem na przygotowanie obiadu z innej kuchni świata. Serwowane z ryżem lub (naszym ulubionym) makaronem ryżowym, zdecydowanie przypadnie do gustu zwolennikom ostrych i wyrazistych smaków. Dla bardziej wrażliwych radzimy uważać z pastą curry, która w większym stopniu decyduje o ostrości całej potrawy.

Wykorzystując fakt, że w naszych ogrodach i na straganach nie brakuje cukinii, postanowiłyśmy wykorzystać ją do stworzenia prostego i szybkiego dania.

Składniki:
- jedna średnia cukinia (ok. 350-500g)
- połowa fileta z piersi kurczaka
- mleczko kokosowe 150 ml
- zielona pasta curry (1 łyżeczka)
- olej kokosowy (1 łyżeczka)
- przyprawy (sól himalajska, czerwona papryka słodka i ostra, imbir, gałka muszkatołowa)
- biały ryż/ makaron ryżowy

Przygotowanie:
Cukinię kroimy w niewielkie plasterki i podsmażamy w garnku na oleju. Kiedy zmięknie dodajemy mleczko kokosowe i pastę curry. Całość mieszamy, doprawimy według uznania i wrażliwości naszych kubków smakowych.Na osobnej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę i doprawioną solą i pieprzem pierś z kurczaka. Gotowego kurczaka dodajemy do całości i dokładnie mieszamy.
Podajemy z ugotowanym ryżem lub makaronem w miseczce, ponieważ całość będzie miała płynną konsystencję.

Smacznego !






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz