sobota, 18 marca 2017

Pizza w zdrowszej wersji

Buongiorno!
Baja wita Was dzisiaj we włoskim klimacie!  
Na naszych talerzach gości dzisiaj pizza, która podobno swoją popularność zyskała najpierw w Stanach Zjednoczonych, ale i tak zapewne głównie kojarzy się nam z Włochami. Nie będzie to pewnie jedyne skojarzenie dotyczące pizzy. W końcu to jeden z najpopularniejszych fast foodów, który bardzo często jest spożywany, na różnych imprezach, szybkich kolacjach, czy po prostu jako przekąska na zabicie głodu. Niestety kalorie które dostarczymy jedząc pizzę w polskim wydaniu, równie szybko pójdą nam w "boczki". Mając na myśli "polskie wydanie" mamy przed oczami grube pszenne ciasto, mnóstwo tłustego sera i innych dodatków, które niestety nie zawsze są świeże oraz zdrowe, a dodatkowo sosy, które nie dość, że zabijają smak wszystkich składników, to również ich skład pozostawia wiele do życzenia. Przygotowując pizze domową, możemy zmniejszyć jej kaloryczność nawet o połowę, ponieważ wiemy co się w niej znajduje.
Dzisiaj baja zaserwuje zdrową wersję klasycznej pizzy, która w swoim składzie nie zawiera mąki pszennej i innych zbędnych zapychaczy, a przyrządzając swój domowy sos i dobierając zdrowe dodatki, możemy pochłonąć ją bez wyrzutów sumienia :)

Składniki na ciasto:
Zaczyn:
- 15 gram drożdży
- 1/3 szklanki letniej wody
- 1 łyżeczka cukru
Ciasto:
- 3 szklanki mąki orkiszowej (jasnej lub ciemnej)
- pół szklanki letniej wody
- 2 łyżeczki oleju ryżowego lub oliwy z oliwek
- szczypta soli
- wcześniej przygotowany zaczyn 

Składniki na sos:
- 2,3 ząbki czosnku
- łyżka oleju ryżowego lub oliwy z oliwek
- kartonik pasty pomidorowej 
- zioła prowansalskie
- sól i pieprz do smaku

Dodatki wedle uznania. Przykładowo:
- mozzarella
- pomidory

Sposób przygotowania:
Ciasto:
Drożdże rozpuszczamy z łyżeczką cukru w 1/3 szklanki letniej wody i odstawiamy na 15-20 minut aby popracowały. Do miski wsypujemy 3 szklanki mąki, pół szklanki letniej wody, sól, oliwę i wcześniej przygotowany zaczyn. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Sos:
Drobno posiekany czosnek podsmażamy na oliwie. Następnie dodajemy pastę pomidorową i chwilę gotujemy. Na koniec przyprawiamy do smaku ziołami oraz pieprzem i solą i odstawiamy do wystygnięcia.

Z wyrośniętego ciasta formujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, okrągły niezbyt gruby placek. Smarujemy go dokładnie przygotowanym sosem a następnie układamy ulubione dodatki. Ze względu na najniższą kaloryczność wybrałyśmy mozzarellę, pomidory a całość posypałyśmy ziołami prowansalskimi. Wszystko zależy od Waszej fantazji i smaków :)

Gotową pizzę wkładamy do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika (funkcja góra, dół) i pieczemy 20-25 minut co jakiś czas zaglądając :)

Upieczona pizza świetnie komponuje się ze świeżą rukolą oraz sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego. 

Bon Appetit!  







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz