wtorek, 21 marca 2017

Placki mocy na brak mocy

Senność, rozdrażnienie, ogólne złe samopoczucie? To zapewne typowe objawy przesilenia wiosennego, które dopadają niejednego z nas w ostatnim czasie. Nasz organizm który jest ospały po zimie, musi przestawić się na tryb wiosenny, dlatego w szczególności teraz, powinniśmy dostarczyć mu solidnej dawki energii i witamin. Do naszej codziennej diety warto włączyć świeżo wyciskane soki, świeże surowe warzywa, owoce, ziołowe napary oraz zieloną herbatę. Zrezygnujmy ze słodyczy, które powodują krótkotrwały wzrost glukozy we krwi, a następnie równie szybkie jej obniżenie a w efekcie nasila się nasze osłabienie i znużenie. Nie zapominajmy oczywiście o aktywności fizycznej.  Nawet krótki, półgodzinny spacer na świeżym powietrzu wzmocni nas i dotleni, co wpłynie zbawiennie na nasz nastrój i zdrowie.
Pamiętajmy oczywiście, że podstawą dobrego, udanego dnia, jest pyszne, energetyczne śniadanie. Nasz organizm na pewno odwdzięczy się nam w trakcie dnia , za poświęcony od rana czas na przygotowanie śniadania. Jeżeli brakuje Wam pomysłów a kanapki czy owsianka wieją nudą, to Baja przychodzi z pomocą i serwuje przepis na śniadanie mistrzów- czyli placki mocy na brak mocy :)
Są szybkie w przygotowaniu, nie wymagają wielu składników, pyszne zarówno na ciepło jak i przekąszone na zimno na drugie śniadanie. Zachęcamy do wykorzystania tego przepisu na wiosenne śniadanie !  :) 

Składniki : (jedna porcja) 
Podstawowe:
- 1 jajko
- pół banana
- 3,4 łyżki płatków owsianych

Nasze placki możemy wzbogacić o:
- płatki jaglane
- ziarna słonecznika
- orzechy (włoskie,nerkowca lub inne )
- wiórki kokosowe
- pestki dyni
- słonecznik łuskany
- kakao, cynamon
- jabłko drobno pokrojone
- miód

Istnieje tutaj totalna dowolność dobierania składników, podobnie jak w naszym przepisie na granolę - tutaj przypominamy przepis.

Sposób przygotowania:
Jajko roztrzepujemy widelcem, wgniatamy połowę banana, 
wsypujemy płatki owsiane, oraz opcjonalnie pozostałe składniki. Całość dokładnie mieszamy. Konsystencja nie może być ani za bardzo lejąca ani za bardzo zbita. 
Na rozgrzanym oleju kokosowym smażymy małe placuszki aż do zarumienienia. 

Gotowe placki możemy podawać na ciepło z bananem, masłem orzechowym lub domowymi powidłami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz