magnezu oraz żelaza. Co więcej jest lekkostrawna i ma bardzo niska zawartość kaloryczną bo zaledwie 15 kcal na 100 gram i to jest kolejny powód dla którego dostanie od nas zielone światło :)
Jak już wspomniałyśmy na początku, uwielbiamy cukinię za szerokie zastosowanie w kuchni. Grilowana, gotowana, surowa, pieczona, duszona, jako baza do ciasta, sałatek, czy sosów. Pyszna zarówno jako samodzielne danie, czy po prostu dodatek do dania głównego. Ku naszemu zaskoczeniu, świetnie sprawdziła się w zupie krem, która powstała spontanicznie i na "szybkości" a okazała się strzałem w dziesiątkę i na pewno nie raz zagości jeszcze na naszych stołach. Lista składników na tę zupę jest maksymalnie krótka, a dużego wkładu pracy i czasu również nie wymaga, dlatego będzie idealnym rozwiązaniem na lekką kolację oraz ekspresowy obiad.
Składniki:
- 2 większe cukinie
- około pół litra rosołu lub bulionu warzywnego
- 1 średnia cebula
- ząbek czosnku
- olej ryżowy lub rzepakowy
- 2, 3 łyżki śmietanki 12%
- pieprz, sól, przyprawa curry
Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy przez kilka minut cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodajemy cukinie również w kostkach i chwilkę całość przesmażamy. Do całości wlewamy bulion i gotujemy aż do miękkości warzyw. Kiedy cukinia będzie miękka, garnek zdejmujemy z ognia i wszystko dokładnie blendujemy na gładki krem. Można dodać śmietankę, a na koniec przyprawiamy curry (2 lub 3 łyżeczki) oraz według uznania solą i pieprzem. Krem pogotować jeszcze chwile na małym ogniu.
Zupę można przelać przez sitko dla uzyskania bardziej kremowej konsystencji.
Podawać solo, z pełnoziarnistym makaronem lub ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz